Moscow, Usievicha str., 27, building 1 8 (916) 801-79-59
0

Patient feedback

  • Пациент Юля (пишет мама)
    Пациент Юля (пишет мама)
    Мы проходим реабилитационные курсы у Марии и Инны, примерно раз в три четыре месяца, главное, что мы смогли сделать – избежать операции на тазобедренные суставы и достичь хорошей мышечной силы в ногах. В Цюрихе отметили, что все происходит правильно и поддержали нашу программу, благодарим.
  • Пациент Дмитрий (пишет мама)
    Пациент Дмитрий (пишет мама)
    От души хочу поблагодарить Ольгу Андреенко за индивидуальный подход, доброту и профессионализм! У моего сына тяжёлая степень ДЦП, сильная спастика и очень редко бывает хорошее настроение. Не смотря на очевидную сложность, Ольга взялась с нами работать. И видно, что она сама вовлечена в процесс и нацелена на результат. Мне за этим очень приятно наблюдать. Также она даёт мне домашнее задание, чтобы я сама могла заниматься, советует, подсказывает. И замечает, и отмечает даже малюсенькие изменения, что происходят с моим ребенком. Это для меня очень ценно! Мы начали заниматься у нее ещё в октябре и уже после первого курса были видны улучшения, заметно, что тело Димы отвечает и способно заниматься. Да, все очень небыстро, но главное, что есть прогресс. Сейчас отмечаю заметные улучшения в состоянии тела моего сына. Тело стало мягче, Дима перестал сам себя стягивать, те он практически не зажимается, он лучше ощущает свое тело. И эмоциональное состояние тоже улучшилось. Конечно, впереди ещё работать и работать. Я очень рада, что мы познакомились с таким чудесным специалистом, как Ольга!
  • Пациент Георгий (пишет мама)
    Пациент Георгий (пишет мама)
    Девочки, дорогие!!! ❤️❤️❤️ Мои вы хорошие!!!!!!! Реву наконец-то от счастья!!!!!! Мой Гошка ест!!!! Он ГЛОТАЕТ!!! Ему 10 месяцев, он с рождения на зонде, через неделю у нас приём хирурга для решения вопроса по установке гастростомы 😖 (отменила!!!) Когда мы пришли к Оле Андреенко, он попёрхивался, выпивал из бутылочки по 10-20 грамм ☹️ Мы прошли 3 курса Кастилио Моралес, и ура!!!! 🥳🥳🥳 Сегодня он съел 80 грамм густой каши из ложки!!!! За 20 минут!!! Ругался на меня, но глотал как будто никогда и не было это дурацкого зонда!!! Может и больше бы съел, но уж ругаться с ним уже не хотелось) хотелось обнимать и целовать этого молодца!! И если бы рядом была Ольга - я б ее задушила в объятиях 🫂 Вы делаете нереально важное и нужное дело!!! Вы даёте надежду!!!! Спасибо вам за чуткость, за старания, за профессионализм!!!! ❤️❤️❤️❤️ Я вас обожаю!!! И обязательно - до встречи! 😘😘😘
  • Пациент Эмин (пишет мама)
    Пациент Эмин (пишет мама)
    Мария Гербутова войта специалист — это любовь с первой встречи, четко по плану, каждая минута продуктивная, четко все инструкции получены, руки научены. Я очень доверяю мнению специалиста и прислушиваюсь, поэтому каждая встреча очень запомнилась, время летит на занятиях очень быстро, но я все успеваю понять, попробовать самой и на практике внедрить полученное обучение. Специалист подбирает комбинации с акцентом на проблему ребенка, а также, кроме того, дает ценные советы по гигиене – обучение горшку, рентген тбс раз в полгода, ортезирование рук и эргозанятия. Из-за этого очень нравятся техники войты и цукунфт – хубер.
  • Пациент Андрей (пишет мама)
    Пациент Андрей (пишет мама)
    Занятия с нейропсихологом превзошли мои ожидания. Речь не о чудесах, а о кропотливой и вдумчивой работе Инны Цыгановой с ребёнком. Её понимание процессов, невообразимое, с моей точки зрения, терпение и мягкость привели к тому, что у сына стало понемногу получаться решать жизненно важные задачи: увеличилось внимание и усидчивость, лучше работают руки. После каждого занятия я открываю для себя небольшой ресурс, который не видела раньше. Андрей просто рвётся на эти занятия, хотя очень на них устаёт. Это игра и работа, в которой ребёнок чувствует себя победителем, и вера в собственные возможности растёт!
  • Пациент Даниил (пишет мама)
    Пациент Даниил (пишет мама)
    Здравствуйте! Хочу выразить огромную благодарность центру♥за индивидуальный подход, за доброту и внимательность. Огромное спасибо Софье за профессионализм!!! Нашла общий язык с Данечкой и конечно же у нас есть результат, после реабилитации. Во время занятий, мы вместе учились, чтобы продолжиться лечение дома♥Так же хочу сказать огромное спасибо Ольге🌸мы были пока у неё только на одной реабилитации, но изменения были видны практически сразу!!! Спасибо Марии-руководителю центра, что собрала таких грамотных специалистов вместе!!! Я рекомендую его всём мамам, у кого особенные детки♥
  • Пациент Анна
    Пациент Анна
    Я "возрастной" пациент центра Марии Гербутовой — мне 41 год. В 39 лет мне сделали операцию "тотальное эндопротезирование тазобедренного сустава" вследствие коксартроза 3 степени на фоне врожденной дисплазии. Последние 2 года перед операцией я передвигалась с помощью трости, начался перекос таза, ухудшился имевшийся у меня сколиоз в грудном и поясничных отделах. После операции я восстанавливалась с помощью различных методик ЛФК, но боли в спине продолжали меня беспокоить. Лечащий врач посоветовал мне попробовать Шрот-терапию, и я нашла этот центр. Занимаюсь с Софьей Романовской по методу Шрот уже год и регулярно выполняю составленный ею для меня комплекс дома. Я очень довольна — визуально я довольно быстро распрямилась, боли в грудном отделе не беспокоят при условии регулярности занятий. Из приятных "бонусов" этого метода — упражнения успокаивают и учат лучше чувствовать свое тело. Мои врачи также довольны достигнутыми мною результатами. Планирую попробовать в этом же центре метод ПНФ для корректировки небольших недочетов в походке, оставшихся после операции. Анна.
  • Пациент Даня (пишет мама)
    Пациент Даня (пишет мама)
    Очень рады были пройти очередной курс реабилитации у Гербутовой Марии и Ольги Андреенко. Хотим выразить огромную благодарность этим специалистам за их высочайший профессионализм, грамотный комплексный и командный подход к проблеме ребёнка, внимательное отношение. Получили очень ценные рекомендации по дальнейшей реабилитации и задание на дом. Софья Романовская очень качественно и оперативно изготовила для нас неопреновые ортезы на руки. Мы очень довольны результатами реабилитации и планируем попасть к вам снова.
  • Салова Мила (мама)
    Salova Mila (mother)
    I would like to express my great gratitude to two of the most excellent rehabilitation therapists in our country: Maria Nikolaevna Gerbutova and Alexandra Olegovna Nikolaeva.
    It so happened that both of them put their tender hands, brightest mind and kind hearts to rehabilitate my daughter, and now they are going to work together!!!
    My Ksyusha is 7 years old. She underwent 21 operations on the brain: hydrocephalus, cerebral palsy, epilepsy, 46 anesthesia and a bunch of other complications connected with these conditions. Few people believed in my girl, it's not a secret, but Maria Nikolaevna has been leading us to a more fulfilling life for 5 years now and very successfully. We started with rehabilitation courses, then switched to remote guidance and training, with constant adjustments to homework.
    Everything that I can do, and most of Ksyusha's achievements are precisely her merit. It is she who leads me by the hand only forward. The best teacher, first-class, empathetic, and terrific friend.
    While Maria and I switched to online communication, Alexandra Olegovna was working with Ksyusha in person. She gave us about 8 full courses. To say thank you for your help is to say nothing. A huge contribution to physics, a tremendous contribution to the emotional state and overall progress towards the goal.
    Amazing dedication. The child subconsciously feels it and ALWAYS gives the result into her hands. It is an incredible gift to build up such kind of authority with our children.
    I can’t express all those feelings that I am experiencing for both of them. Wishing you good health, my dear! Thank you for being in our life and accept my low bow!!!
  • Мария Климкина (мама)
    Maria Klimkina (mother)
    I would like to express gratitude from our whole family to Maria Gerbutova for her work.
    She is the first who was able to show us that Vojta therapy can be without tears and that it works!
    Maria always supports a mother, encourages her to work with her child, very delicately correcting mistakes.
    In the spring of 2020, when COVID-19 started, Vojta Therapy became the basis of all our rehabilitation, because it can be practiced at home and help the child from the inside, i.e. when the child's brain begins to form the correct movements.
    Maria, thank you for training and opportunity to learn a lot about the Zukunft-Huber method (foot therapy) and about combination of several methods for child rehabilitation. This is a great reward and invaluable aid for me! I regret only one thing … that we met when my son was already one year old.
  • Алина (мама)
    Alina (mother)
    Maria Gerbutova is a first-class specialist, a coach with a capital letter. Indeed, OUR instructor!
    We have been practicing together for over three years. We started from birth, have gone through many therapists, including foreign ones. But we are loyal to Maria -:)).
    She put our daughter Masha on her feet. She has mastered many methods and teaches me and my husband a variety of techniques for daily work at home.
    The coach draws up a thoughtful and detailed programme for Masha with a combination of different approaches. In the morning my husband practices it, in the second half of the day I do. Even our grandmother is involved in the process and sometimes she is allowed to do stretching according to the method of Barbara Zukunft-Huber.
    Unfortunately, my daughter has gone through many surgeries, so each time Maria works outs an individual plan, taking into account all our needs and capabilities. I am amazed at her responsiveness and readiness to always explain everything even outside the classroom, promptly answer many questions and, when necessary, draw up a conclusion in German for our examinations abroad.
    Maria introduced us to many wonderful doctors and directed us to specialists whose techniques she has not mastered yet. Now they lead us together. It is very convenient! Our daughter Masha is a very sensitive girl with a pronounced choleric temperament. To use the approach "must be done" is not about us.
    Maria managed to teach me how to do Vojta therapy in such a way that Masha is not crying now and even asks me if we will be doing Vojta soon -:)). Seeing me pulling out the rug, she rushes straight to the study table. This is an incredible progress for Masha. Thanks to Maria Gerbutova, Masha becomes stronger without coercion and trauma for the psyche!
    Maria, our whole family are very grateful to you! We wish you success and wel!
  • Анна (мама)
    Anna (mother)
    We were very glad to meet Maria at the right time. She is a wonderful person and a rare specialist. Diagnosed with hemiparesis, my child could not start walking. He could walk only with a support and a serious deformity of the left foot, valgus, started developing.
    We underwent Vojta therapy with Maria, as well as foot therapy by Barbara Zukunft-Huber method. Bandaging (foot therapy) really saved our son’s foot. Now «the former deformed foot» practically doesn’t differ from the healthy one. Vojta-therapy course stimulated our child to walk; the necessary set of exercises was very competently selected.
    We continue to engage with Maria and confidently trust her with the health of our child.
  • Шугаева Светлана Анатольевна (мама)
    Shugaeva Svetlana Anatolievna (mother)
    I would like to express my gratitude to Maria Gerbutova for the attentive and human attitude towards patients!
    My daughter at the age of 15 was diagnosed with S-shaped scoliosis of 24 degrees; surgeons predicted surgery. No positive reviews were found on the Internet for any treatment method. But we decided to fight: we began practicing Schroth-gymnastics and put on a corset. It is very difficult, but thanks to Maria, a correctly selected set of exercises and their combination, we managed to align the spine to 12 degrees in six months.
    Our treatment has not yet been completed, but I hope that thanks to Maria's support and persistence, we will succeed, and our daughter will be able to lead a fulfilling life! When we were looking for reviews at the beginning of our journey and some opportunities to do without surgery, I wondered if there are any specialists in Moscow who deal with scoliosis treatment seriously, approach it professionally, have proper qualification and international practice.
    At this stage, I can say with confidence that there are such specialists; they are not too many, but they do exist. Gerbutova Maria is one of them. And these are not just words, honestly!
    We were also lucky with the corset! Believe in yourself and your strength, trust specialists, and everything will work out for you!
    Best regards, Shugaeva Svetlana Anatolyevna!
  • Пациент Липодат София (пишет мама)
    Пациент Липодат София (пишет мама)
    A year ago, it was impossible to convince me that there are cool, certified Vojta therapists in Moscow. And we had to go to the Czech Republic. By chance I learnt about Maria Gerbutova. It was incredible luck! She is a great professional. And what is important, a very considerate person. Each time after the course with her, Sonya learns something new.
    Maria does not approach a child formally; she thoroughly studies and tries to understand what exactly your child needs. I am very grateful to her!
Leave feedback
en_GBEnglish (UK)